Focul viu Terca Buzau

Focul Viu Terca Buzau

Focul viu este pe cat de spectaculos, pe atat de simplu de explicat. Astfel: emanatiile de gaze care ies din subteran se aprind in urma frecarii cu solul. Daca solul ar fi continut apa, aici ar fi fost vulcani noroiosi.

Focurile vii sunt rezervatii naturale care se gasesc la noi in tara, in comuna Lopatari, sat Terca, judetul Buzau si in localitatile Andriesu de Jos si Reghiu, din judetul Vrancea. In lume, fenomenul mai este intalnit in Turcia, Austria, Asia si SUA.
 
Cum ajungem la Focul viu Terca Buzau:
Pornim din orasul Buzau, pe E 85  spre Focsani. La Maracineni facem stanga spre Sapoca. Din Sapoca tinem Valea Slanicului si trecem  pe drumuri judetene, pe rand, prin localitatile  Beceni- Vintila Voda- Manzalesti- Lopatari -Terca.
Din Lopatari mai sunt cam 8 km. De aici drumul se cam strica si devine hurducait, insa nu e impracticabil asa cum mai scriu unii blogeri, se poate ajunge si cu o masina mai joasa. Ajunsi in Terca lasam masina pe dreapta si trecem raul pe o punte


Nu sunt indicatoare spre focul viu, dar daca intrebi localnicii precis te vor indruma, ba chiar se vor oferi  drept calauze. Sunt doua cai de acces: prin zona abrupta cu pante de 45 grade sau prin padurice, peste fanete si parleazuri. Recomand a doua varianta, e mai usoara. Urcam cam 30-35 minute, dar daca sunteti cu copiii- ceva mai mult.

 

 La un moment dat, cand nici nu mai crezi ca o sa ajungi…dai de o portiune maronie cu pamant ars, nu foarte mare, din care tasnesc flacarile „vii”.
Chiar daca esti dezamagit de urcusul greu si anevoios, nu fi descurajat, privelistea de sus e uimitoare, iar focurile care ies din pamant dau locului un aer mistic, de legenda.


Focul viu, la romani este considerat protectorul tuturor animalelor si se sarbatoreste pe 23 aprilie, in ziua de Sfantul Gheorghe.

 

 Flacarile nu au decat 20 -30 cm in inaltime, am auzit insa, ca pot atinge si 1 m. Probabil in functie de presiunea cu care ies gazele. Sunt mult mai spectaculoase pe timp de noapte.

 
Am venit, am vazut, ne-a placut si acum…hai la vale!



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© Atractii turistice din judetul Buzau, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena