Statiunea Sarata Monteoru Buzau


Statiunea Sarata Monteoru se afla la 19 km de municipiul Buzau. Este situata in comuna Merei, depresiunea Monteoru, la altitudini cuprinse intre 160 si 310 m si se desfasoara in bazinul paraului Sarata pe versantul sud-estic al masivului Istrita. Instatiune se poate ajunge pe DN 1B (Buzau- Ploiesti), DJ 203G (Merei- Sarata Monteoru).


Prima mentiune documentara a localitatii Sarata se afla intr-un document emis de Vlad Calugarul intre anii 1482 – 1496. Intemeietorul statiunii este Grigore Stavri- un comerciant grec care de-a lungul timpului devine boierul Grigore Constantinescu Monteoru. Acesta descopera in subsolurile localitatii „aurul negru” – petrolul cu ajutorul caruia transforma Sarata in cel mai important centru de extractie si prelucrare a petrolului din Romania. Cu banii scosi din petrol, ridica Sarata la rang de comuna, apoi o transforma in statiune balneoclimaterica la 1 iulie 1895 si ii da numele de Sarata Monteoru.

ATRACTII DIN STATIUNE:

Strandul cu apa sarata
Intrare 8 lei. Bazin mare de 1,7 m adancime. Bazin pentru copii.
Plaja cu nisip. Sezlonguri. Terasa si chioscuri.
Aglomeratie mare in week-end.
Apa sarata te tine la suprafata chiar daca nu stii sa inoti.
Cura balneara la Sarata Monteoru are indicatii terapeutice pentru afectiuni reumatismale, afectiuni ortopedico traumatice si posttraumatice, afectiuni ginecologice, nevroza astenica, afectiuni neurologice.

 

 O alta piscina cu apa sarata, mai micuta si mai cocheta, gasim la Complex Cazino.
Intrare 15 ron in cursul saptamanii sau 20 ron in week-end, sezlong inclus.
Apa este mult mai sarata si mai curata decat la primul bazin.

 

 IZVORUL NR 6
Statiunea este renumita pentru izvoarele cu ape minerale sarate, iodurate, bromurate, magneziene, sulfuroase, calcice si pentru namolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase. Acestea sunt indicate pentru tratarea afectiunilor aparatului locomotor, afectiunilor ginecologice, gastrointestinale, hepato-biliare.
Recomandari terapeutice ale apei din izvorul nr. 6: ulcer gastric si duodenal, gastrite, duodenite, dismicrobism intestinal, litiaza biliara, enterocolite, pancreatite, indigestii acute.



 Un punct de atracţie pentru pasionaţii de sporturi extreme, este cea mai mare tiroliana din ţară, de 200 de metri şi inca una de 40 de metri pentru copii. De asemenea, un perete de escalada, precum si un centru de inchiriat mountain-bike-uri pentru a putea vizita toate atractiile din zona.



 Ce mai putem vizita:

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”
construita de Grigore Monteoru in 1876.

 
 
PARCUL DENDROLOGIC
Are peste 2 hectare  si a fost conceput in stil „englezesc”. Aici sunt plantati arbori din specii autohtone si specii exotice aduse din America de Nord, China sau Japonia. Parcul inconjoara Vila Monteoru si Tabara Scolara Sarata Monteoru.


 





VILA MONTEORU
Construita in 1888, are o suprafata de 510 metri patrati, parter si etaj.













TABARA SCOLARA SARATA MONTEORU
Se afla in interiorul parcului dendrologic. 


BISERICA – CAPELA A FAMILIEI MONTEORU
Construita in 1902-1903 de catre arhitectul Eduard Honzik si pictata de Costin Petrescu, care a fost si pictorul Casei Regale a Romaniei. In subsolul bisericii odihnesc sapte membri ai familiei Monteoru.




Prin statiune:

TRASEE TURISTICE:
Climatul de la Sarata Monteoru are efect curativ pentru bolile de inima, insomnii si nevroze. Aerul acestei zone are efect sedativ, fiind benefic pentru persoanele obosite si stresate.

Exista doua trasee lejere, marcate, ambele pleaca din centru statiunii. Unul spre Lacul Verde si unul spre Mina de petrol, catre Varful Muratura. Ambele pot fi parcurse in 2 ore. La tot pasul se intalnesc sonde de petrol, unele functionale, altele aflate in conservare.



MINA DE PETROL 
Este unica in Europa. Aici extractia titeiului se face prin galerii. Puturile sunt la adancimea de 240-320 m.  Mina este inca functionala si este coordonata de Petrom.



 Chiar daca in localitate se gasesc indicatoare spre mina de petrol, iar in pliantele pe care le gasiti la punctul de informare turistica de la intrarea in statiune, veti gasi informatii potrivit carora mina este deschisa turistilor pentru vizitare, acestia putand chiar sa coboare in galerii cu un ascensor, dar numai cu aprobare...Ei bine, in urma repetatelor vizite in zona, am constatat ca realitatea este alta. Pe drumul spre mina, odata iesiti din localitate nu mai sunt indicatoare, abia daca iti dai seama de locatia acesteia, multi turisti se invart pe drum confuzi, nimeni nu stie sa spuna daca se poate vizita sau nu, cert e ca portile in spatele carora se afla mina, sunt vesnic inchise, iar afisele ne avertizeaza ca accesul public este categoric interzis. Daca cineva stie mai multe...


 Locuri de cazare la tot pasul
Inclusiv locuri amenajate pentru amplasarea cortului.


Drum bun sa aveti!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© Atractii turistice din judetul Buzau, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena