Barajul Siriu Buzau

Barajul Siriu se afla la 80 km dinspre Brasov catre Siriu si tot cam atat dinspre Buzau catre Siriu. Este situat in comuna Siriu, langa localitatea Lunca Jaristei. Drumul pana la baraj este bun si este accesibil tuturor autovehicolelor. Se urca greu pe serpentine dar peisajul face tot deranjul!  
Inainte de baraj, cand vii dinspre Buzau, pe ultimul drum care se face in dreapta, se urca spre Cabana 14 Scaune. Pe partea stanga a drumului gasim si locuri unde putem amplasa cortul fara probleme.


 
 
Dupa ce trecem de Cabana 14 scaune (cam la 2 km), dam de cascada Pruncea sau Casoca. Aceasta are o inaltime de 10 m si o apa rece ca gheata, fie vara fie iarna. Daca indraznesti si stai bine cu inima… te poti aventura sa faci o baie in ea!
 Plecam racoriti de la cascada si ne intoarcem pe drumul spre baraj.
Odata ajunsi, ne minunam de minunatie de inginerie…
 Barajul de la Siriu are o inaltime de 155 metri si este construit din roca, steril si argila. Este al doilea din lume, dupa cel din Retezat, construit fara a fi folosit cimentul. 
Lacul de acumulare are o lungime de 14 km si are ca debit 155 milioane mc de apa.
Se poate cobori cu masina pana langa lac.
Multa lume vine aici pentru pescuit sau doar sa faca plaja.
Lacul este construit pe vechea vatra a comunei Siriu.
Se spune ca atunci cand este seceta si apa din lac scade,
se vede turla vechii biserici.
 Construirea barajului a determinat schimbarea drumului national DN 10.  Astfel s-au construit mai multe viaducte pentru ocolirea lacului. Cele mai spectaculoase sunt Viaductul Stanca Teherau si Viaductul Giurca. Ele pot fi admirate dupa ce trecem de baraj (spre Brasov).
 La „coada” lacului se gaseste Tabara Hartagu. De aici pornesc principalele trasee turistice catre muntii Vrancei, Siriului si varful Penteleu.

 Alte obiective turistice din zona :
– Lacul Vulturilor situat la 1420 m altitudine ( lac populat cu pastrav).
– Coltii Babei- o regiune din masivul Siriu unde se pot admira capre negre aduse din masivul Retezat.     
 Acum…inapoi spre Buzau:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© Atractii turistice din judetul Buzau, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena