Tezaurul de la Pietroasele - Closca cu puii de aurDealul  Istrita (749 m) se afla in judetul Buzau, acolo unde Arcul Carpatic tinde a se curba catre miazanoapte. La poalele lui se intinde comuna Pietroasele sau „comuna muzeu” asa cum mai este denumita. Aceasta asezare se bucura de faima nationala si internationala prin faptul ca este locul unde a fost descoperit celebrul tezaur „Closca cu puii de aur”, dar si prin calitatea exceptionala a vinurilor de aici.
Tezaurul de la Pietroasele a fost considerat cel mai mare din lume pana in 1923, cand a fost descoperit mormantul lui Tutankamon.
Closca cu puii de aur a fost descoperita pe dealul Gruiu, din satul Badeni, in anul 1837 de catre doi sateni, Stan Avram (socru) si Ion Lemnaru (ginere), in timp ce extrageau piatra pentru a construi Seminarul Teologic Buzau. Initial se compunea din 26 de piese, din care au ramas 12, iar din cele 27 kg, azi au mai ramas doar 18. Originalul comorii se afla expus la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, iar in Muzeul de Istorie din Buzau este expusa o copie fidela a ei.

Pentru a ajunge la locul unde a fost descoperita comoara „Closca cu puii de aur”,  dupa ce ajungem in Pietroasele, urcam  pe drumul de tara ce trece pe langa primaria comunei. De mergem  incet, nu avem cum sa ratam bifurcatia la stanga, care este marcata cu un semn, cam ruginit ce-i drept, dar macar exista ...


Alte repere pot fi o cruce din piatra in stanga si un izvor de apa in dreapta.De aici mai sunt aprox. 500 de metri pana la locul cu pricina.
In drumul nostru trecem pe langa casa unui mester pietrar, probabil ultimul din zona. Nu avem cum sa ratam o curte plina cu statui cioplite in vestita piatra alba de Istrita, din care sunt facute dealtfel si majoritatea gardurilor sau temeliilor caselor din aceasta zona.
 Ajungem la locul unde a fost descoperita comoara Closca cu puii de aurDe aici de sus, vedem comuna Pietroasele ce se intinde la poalele dealului Istrita.
 Si, daca tot am ajuns pana aici, o luam in sus, spre deal, am auzit noi ca privelistea de sus e uimitoare…Distanta pana sus se poate parcurge cu masina o perioada, prin padure, apoi pe jos. Sau cu masina pana sus, dar drumul e greu si hurducait…Pe jos traseul se face intr-o ora si ceva.


Cum se termina padurea, incepe platoul Istrita. 
Ajunsi aici, avem convingerea ca suntem pe acoperisul lumii:


Daca ajungi in localitatea Pietroasele din judetul Buzau, nu poti rata nici:
“Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie” – un adevarat templu al vinului.

 
 Pentru turistii care se abat din DN 2 Ploiesti- Buzau catre dealurile insorite din Pietroasele, exista si o pensiune neobisnuita care ofera cazare “la butoaie”.
0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© Atractii turistice din judetul Buzau, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena