Vulcanii noroiosi din Berca Buzau

Vulcanii noroiosi reprezinta formatiuni create de gazele naturale, provenind de la peste 3.000 de metri adancime, care in drumul lor spre suprafata trec printr-un sol argilos si se combina cu apa din panza freatica. Gazele imping spre suprafata apa amestecata cu argila. Namolul format de acestea se usuca in contact cu aerul, formand structuri conice asemanatoare unor vulcani. Namolul iesit la suprafata este rece, deoarece vine din straturile de argila.


Cum se ajunge la vulcanii noroiosi:
Pornind din orasul Buzau pe DN 10, apoi din localitatea Satuc, la dreapta spre Berca. Pana aici sunt cam 28 km, in continuare mai avem inca vreo 12 km.  Traversam raul Buzau si o luam la stanga. Urmarim indicatorul spre Chiliile si …tot inainte dupa indicatoare, ca exista.
Ajungem in satul Policiori, sat izolat, cam saracut, al comunei Scortoasa. Dupa ce il traversam, spre nord dam de o bifurcatie de drumuri. Daca o luam la stanga pe drumul asfaltat ajungem la vulcanii noroiosi numiti Paclele Mari, daca tinem drumul inainte, pe drumul de piatra, dam de Paclele Mici.
 Paclele Mari de fapt sunt mai mici…dar se numesc asa din cauza platoului mai intins. Aici se plateste la intrare, iar vulcanii sunt ingraditi si paziti…bine.
Daca e week-end e si aglomerat, abia daca ai unde lasa masina.
Intalnim si foarte multi turisti straini.
 Plecam de-aici cu suveniruri fel de fel, ca deh! trebuie sa faca si ei niste bani, nu? O luam inapoi pe celalalt drum de piatra, spre Paclele Mici. Partea proasta e ca nu sunt indicatoare spre ei, dar stii ca ai ajuns, atunci cand pe stanga ai dat de o sonda cu niste rezervoare de petrol. Pe dreapta era atunci o stana.
 Lasam masina pe dreapta si o luam pe deal in sus…pe langa stana. Avem de strabatut aproximativ 500 metri. Putem urca si cu masina, daca e de teren.
Odata ajunsi constatam ca nu exista nicio legatura a locului cu numele de Paclele Mici. Vulcanii sunt mult mai inalti si mai mari in diametru si parca si platoul e mai intins.  Aici chiar ai ce sa vezi si poti fi doar tu, singur cu peisajul selenar.
 In zona Scortoasa – Berca -Arbanasi sunt trei platouri cu vulcani noroiosi. Pe langa Paclele Mari si Mici mai sunt si Paclele de la Beciu, dar acestea sunt mult mai mici, iar accesul la ele se face foarte greu, pe un drum forestier care nu prea mai e practicabil. Am incercat sa ajungem si la ele, dar nu am reusit, asa ca iata doar poze de undeva de pe un drum de sus.
 Sa aveti drum bun si vreme frumoasa spre Vulcanii Noroiosi din judetul Buzau!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

© Atractii turistice din judetul Buzau, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena