Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai….
Ne poarta pasii prin Bisoca, localitate aflata in nordul judetului Buzau,
la limita cu judetul Vrancea. Un loc perfect pentru a-ti petrece
vacanta, aflat la 70 km distanta de municipiul Buzau, pe cursul superior
al raului Ramnicu Sarat.
“…Plecai
calare ca sa merg la Bisoca, sat in doua chipuri interesant: mai
intai fiindca de sub dealul pe care el sade, izvoraste Peceneaga, un
parau cu nume pretios pentru etnografii tarii; al doilea pentru ca
intr-insul traiesc si se prasesc din neam in neam, cei mai frumosi
barbati din tot plaiul imprejmuitor…”
(Alexandru Odobescu ” Pesudo-Kynegetikos”)
(Alexandru Odobescu ” Pesudo-Kynegetikos”)
Din acest loc, parca uitat de lume, si-a cules
Vasile Alecsandri balada “Miorita”
Vasile Alecsandri balada “Miorita”
- Campusul “Sf Sava” -sat Recea
- Rezervatia de pin negru Lacurile
- Manastirea Poiana Marului- sat Jitia
- Manastirea Gavanu
- Malurile cu sare de la Sarile si Plesi
Campusul gazduieste in fiecare an tineri din toata lumea, de diferite conditii sociale.
Prin amabilitatea si efortul Pr. Mihail Milea, presedintele Fundatiei “Sf. Sava”, aici isi petrec vacanta tineri din tara si din afara, imbinand placut recreerea cu drumetiile si alte activitati specifice muntelui. Campusul "Sf. Sava" din Bisoca este un loc de refacere spirituala, de sperania, de unitate spirituala si de descoperire reciproca. Aici exista tot confortul care trebuie sa fie într-un centru de turism. Ce are in plus este bisericuta din lemn in stil maramuresan si faptul ca cei care sunt cazati la campus de ani buni se cunosc si realizeaza o adevarata comunitate. Daca treceti prin zona, nu ezitati sa vizitati aceste locuri, rupte din rai parca.
Rezervatia de pin negru Lacurile:
In padure se afla un amfiteatru natural cu o scena din piatra si lemn
unde in fiecare an, se organizeaza festivaluri folclorice locale:
- Festivalul “Pe plaiuri Bisocene”- in luna august
– Festivalul “Cant si joc pe plai strabun” – in luna iunie
Manastirea Poiana Marului:
Se afla in satul Jitia, la 2 ore de mers cu masina ,pornind de la Scoala din Bisoca, un important reper pentru toate traseele turistice din zona.
"Din codrii Gavanelor iesim pe-ntinsoare de plaiuri, spre rasarit, pe sub «Gropile de aur» din Muntele Bisoca - Abrudul Buzaului -, lasam in urma sate, imprastiate pe vai, si locuri cu ostroave plutitoare si izvoare sarate ce-astern, pe unde trec, carari de zapada, si dupa vreo trei ceasuri de umblat tot pe locuri invalurate si pe sub franturi de dealuri descoperite, cotim la stanga si dam de mareata spintecatura a Ramnicului. Valea se deschide ca o carte, pe malurile-i revarsate, de-o uimitoare inaltime, se-nfig gospodarii, casute rare, fanete-ngradite cu leaturi, fasioare de livezi prinse pe clinuri inguste, gata parcã sa porneasca si sa curgã toate in rapa. Aici, la capatul Bisocii, e manastirea Poiana Marului ,ascunsa in mijlocul padurii ce-mbraca pana jos malul drept al Ramnicului" (AL. Vlahuta).
Se afla in rezervatia naturala Padurea Gavanu - de pin silvestru.
Aici se ajunge mai greu, pe un drum forestier destul de rau. De la Scoala din Bisoca, se merge cu masina 3 ore pana la Pietrele Mari, dupa care pe jos aprox 30minute.
"Manastirea este ascunsa intr-o poienita sub taietura dreapta, prapastioasa a muntelui Gavanu: o bisericuta din lemn in mijlocul curtii, pe de laturi cateva chilii vechi, unele-n ruina; in fund un izvor, de la care pleaca in deal o cararuie ce duce printre stanci la o cocioaba, adevarata vizuina, unde traieste singur- de otzeci de ani in aceasta pustietate, schimnicul Sefronie. Ne-a intrebat : Cine mai domneste pe tara si ce mai e in lume? acum un veac a fost catana sub Ipsilant- Voda pe vremea pasvangiilor."
( Al.Vlahuta - Romania Pitoreasca)
"Pe o frumoasa zi de vara, ma odihneam cateva ore la Schitul Gavanu- o minunata infundatura calugareasca din munti, cateva colibe si o bisericuta de barne semanate printr-o pajiste smaltuita cu flori, pe care o incinge un semicerc de inalte stanci pestrite, ce poarta numirea foarte nimerita de Curcubeta. De acolo plecai calare ca sa merg in Bisoca...
.....Aveam cu mine, drept calauza de la Gavanul pana acolo, un voinic bisocean, un fel de oaches Apolon muntenesc, care le cunostea ca in palma toate cotiturile muntilor si se mai pricepea si la multe altele, caci era si vanator si cioban si cosas si cantaret cu cavalul: - Doamne iarta, pare-mi-se ca mai mester era la fluier decat in strana, -ba inca stia sa spuna si basme de-ti era drag sa-l asculti."
(Al.Odobescu, Pseudo-Kynegeticos)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu