Manastirea Cârnu Buzau

 
Manastirea Cârnu este cea mai veche asezare monahala pe Valea Buzaului, aflata pe culmea dealului Carnu, in satul Tega, comuna Panatau. Este ctitoria voievodului Mircea Ciobanu si a sotiei sale, Doamna Chiajna, fiica lui Petru Rares. A fost construita la mijlocul secolului XVI, Matei Basarab a refacut-o in 1643, dupa 1990 s-a construit in jurul ei si complexul monahal.
Soborul de maici si surori era condus in 2012 de maica stareta Stavrofora Antonia Vrabie, iar preot duhovnic era parintele Dometian. De atunci s-au mai schimbat lucrurile. In urma scandalului iscat in manastire, o parte dintre maici au fost mutate in alta parte, la fel si parintele Dometian, pe care acum  il putem gasi la Manastirea Ciolanu.
  

Biserica veche cu hramul Sfintilor Mihail si Gavriil:


 

Picturile vechii biserici s-au pastrat pana astazi, dar au fost scrijelite de trecatorii vremurilor. Se spune ca in perioada in care a fost abandonata, biserica era folosita drept adapost pentru animale. Picturile asteapta sa fie restaurate. Catapeteasma bisericii dateaza din secolul  al XVI-lea.  Zidurile bisericii sunt foarte groase, odata intrati suntem inconjurati de un aer mistic si o liniste deplina. Un loc ideal pentru rugaciune si reculegere.



Biserica noua:


Biserica noua- Paraclisul mare cu hramul Sfantului Epifanie:

 
Biserica noua- Paraclisul mic cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel:


Legenda spune ca in timpul unei invazii otomane, Doamna Chiajna, avand asupra sa documente secrete ale tarii, a stat ascunsa in turla bisericii; fiind nevoita sa stea ghemuita in spatiul foarte ingust dintre peretii turlei, cu nasul lipit de perete, Doamnei Chiajna i s-ar fi turtit nasul, devenind carn; de la aceasta intamplare, i s-ar fi atribuit si sfantului lacas numele de “Cârnu”.





















 Manastirea Cârnu se afla la aproximativ 60 km fata de orasul Buzau. Drumul care ne duce aici este DN 10 din Buzau spre Vernesti, apoi prin Candesti, Satuc, Viperesti, Cislau, Maruntisu. In Patarlagele facem la dreapta spre Colti, pe drumul comunal 68, peste calea ferata apoi pe podul ce trece peste raul Buzau. Ajunsi la intersectie, facem din nou dreapta spre Panatau- conform indicatoarelor. Inaintam prin mai multe sate: Zaharesti, Sibiciu de jos, Maguricea, Tega.



 









Iesim de pe sosea si o luam pe drum serpuitor. De aici se poate ajunge si cu masina, daca e mai inalta, sau se poate lua pe jos, lacasul sfant se afla dupa dealul din dreapta. Drumul este marcat si pe copaci.













Sa aveti drum bun spre Manastirea Cârnu!


4 comentarii:

  1. Manastirea nu mai e condusa demult de maica Antonia Vrabie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi puteti spune va rog cum pot ajunge acolo daca nu am masina personala?

    RăspundețiȘtergere
  3. Puteti lua trenul pana in localitatea Patarlagele, apoi sunt autobuze care trec prin localitatile Zaharesti, Sibiciu de jos, Maguricea si in final Tega. Drumul spre manastire este marcat, asa cum se vede si in fotografii, dar o sa aveti de mers mult si pe jos. Odata ajunsi in sat insa, cred ca o sa aveti tot sprijinul localnicilor. Merita sa incercati. Drum bun si Dumnezeu sa va ajute!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc frumos pentru raspuns! Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere

© Atractii turistice din judetul Buzau, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena