Festivalul carnatilor de Plescoi Buzau are loc in fiecare toamna si deja este
o obisnuinta pentru buzoieni si nu numai.
Potrivit localnicilor, trebuie sa vii
aici, in regiunea care i-a consacrat, sa deguști adevarații carnați de
Pleșcoi. Acestia sunt subtiri, uscați, iuți, pregatiți doar din carne de
oaie și nu se gasesc in supermarket-urile din orașe.Festivalul este o buna ocazie sa degustati acesti minunati carnati,
pregatiti la ei „acasa”, dupa reteta originala.
pregatiti la ei „acasa”, dupa reteta originala.
Iata si ce spune legenda:
Se spune că în zona dintre dealuri şi valea Buzăului îşi făcuse tabăra o ceată de haiduci. Ei prindeau oile bogaţilor munteni când aceştia veneau la târg la Buzău şi, ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă şi cârnaţi. Astăzi nu mai sunt haiducii, dar metoda de preparare a cârnaţilor de Pleşcoi a fost preluată de săteni. Aceştia au descoperit că oile lor au o carne cu gust special: puţin sărată, mai suculentă. Explicaţia constă în faptul că dealurile subcarpatice buzoiene au în subsol zăcăminte de sare, iar ca urmare a procesului zilnic de evaporare a apei, se depun cristale de sare pe vegetaţia colinară. Carnea oilor din această zonă capată astfel un gust aparte, iar produsele o savoare deosebită.
Se spune că în zona dintre dealuri şi valea Buzăului îşi făcuse tabăra o ceată de haiduci. Ei prindeau oile bogaţilor munteni când aceştia veneau la târg la Buzău şi, ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă şi cârnaţi. Astăzi nu mai sunt haiducii, dar metoda de preparare a cârnaţilor de Pleşcoi a fost preluată de săteni. Aceştia au descoperit că oile lor au o carne cu gust special: puţin sărată, mai suculentă. Explicaţia constă în faptul că dealurile subcarpatice buzoiene au în subsol zăcăminte de sare, iar ca urmare a procesului zilnic de evaporare a apei, se depun cristale de sare pe vegetaţia colinară. Carnea oilor din această zonă capată astfel un gust aparte, iar produsele o savoare deosebită.
Haiducii din vremuri apuse sunt prezenti la festival de fiecare data,
cu ei dandu-se si startul petrecerilor din fiecare an.
cu ei dandu-se si startul petrecerilor din fiecare an.
In cadrul
festivalului se prepara cate un carnat, care de la editie la editie e
din ce in ce mai lung. In 2011 acesta masura 105 metri si s-a epuizat
numaidecat, mai ales ca a avut loc si concursul “Fomila de Plescoi“,
fiind premiat cel mai bun “infulecator” de carnati picanti intr-un timp
cat mai scurt. Un alt concurs organizat este si cel de “Setila de Plescoi“, unde este premiat cel mai rapid “inghititor ” de bere.
La
Festivalul carnatilor de Plescoi are loc si o expozitie gastronomica, ce
uneste cele mai cunoscute pensiuni din regiunea Buzaului si un targ de
unde se pot cumpara produse autohtone: carnati, pastrama, branzeturi,
vin si …mici nimicuri- ca de obicei pe la astfel de festivaluri.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu