In fiecare an, la inceputul lunii septembrie, in localitatea Pietroasele
din judetul Buzau, se organizeaza Festivalul Tamaioasei.
Sarbatoarea incepe de fiecare data, cand
carul tras de boi aduce cosurile incarcate
cu struguri de Pietroasele. Apoi, urmand obiceiul, fetele din zona, in costume populare,
incep sa zdrobeasca strugurii cu picioarele, in vechiul lin de lemn,
marcandu-se astfel inceputul culesului.
cu struguri de Pietroasele. Apoi, urmand obiceiul, fetele din zona, in costume populare,
incep sa zdrobeasca strugurii cu picioarele, in vechiul lin de lemn,
marcandu-se astfel inceputul culesului.
Cu prilejul
sarbatorii de toamna, se organizeaza un concurs taranesc pentru
aprecierea vinurilor producatorilor din zona, o expozitie etnografica si
de unelte vechi pentru vinificatie dar si o expozitie gastronomica a
pensiunilor din zona, la care sunt prezentate preparate avand ca
ingrediente vinul, vita de vie si strugurii.
Iata cateva preparate prezentate
aici: “cerb alintat cu sos de afine”, “iepure la tava”, “fantezii in
aluat cu peste”, dar si prepelite, curcan cu mirodenii la tava, clatite
cu carne ori bulgarasi de Penteleu, totul stropit din belsug cu vin de
Pietroasele.
Cateva imagini care sa va convinga sa veniti la „Sarbatoarea Tamaioasei”:
Localnicii
si-au prezentat cei mai frumosi struguri si cele mai bune vinuri.
Soiurile cele mai renumite de vinuri sunt Tămâioasă Românească, Fetească
Albă, Regală şi Neagră, Muscat Ottonel, Riesling şi Busuioacă de
Bohotin.
”Nu, vinul nu se bea pentru a face vreo liniste prea culinara-n pantec,
Ca vinul, sus in minte, face pace, de parca bei din ciocarlie, cantec!“
(Adrian Paunescu)
Expozitie etnografica:
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu